Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Правління НБУ № 409 від 23.06.2015 Про здійснення резидентами-позичальниками окремих платежів з погашення зовнішньої заборгованості за кредитами, позиками в іноземній валюті

ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

23.06.2015  № 409


Про здійснення резидентами-позичальниками окремих платежів з погашення зовнішньої заборгованості за кредитами, позиками в іноземній валюті

Відповідно до статей 7, 15, 30, 44 Закону України "Про Національний банк України" та з метою сприяння реструктуризації зовнішньої заборгованості за договорами (угодами), які передбачають виконання резидентами-позичальниками боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими від нерезидентів кредитами/позиками в іноземній валюті на умовах субординованого боргу та/або за кредитами/позиками в іноземній валюті, що фінансувалися за рахунок коштів, отриманих від розміщення боргових цінних паперів за межами України (далі - Кредитний договір), Правління Національного банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. У разі пролонгації строку погашення основного боргу за Кредитним договором резидент-позичальник має право одноразово здійснити на користь нерезидента-кредитора виплату додаткової комісії, обумовлену здійсненням такої пролонгації, відповідно до Кредитного договору (з урахуванням його пролонгації) без урахування такої виплати під час здійснення контролю за дотриманням максимальної процентної ставки, що встановлена Національним банком України для зовнішніх запозичень резидентів / для залучення субординованого боргу, за одночасного дотримання таких умов:

1) строк погашення основного боргу за Кредитним договором пролонгується не менше ніж на два роки;

2) розмір такої додаткової комісії не перевищує 2 % від основної суми боргу за Кредитним договором, що пролонгується;

3) наявність у Кредитному договорі посилання на те, що нерезидент надає кредит/позику резиденту-позичальнику за рахунок коштів, отриманих від розміщення боргових цінних паперів за межами України (далі - Цінні папери), та/або інших документів, що підтверджують фінансування такого кредиту/позики за рахунок коштів, отриманих від розміщення Цінних паперів. Цінні папери на дату набрання чинності цією постановою мають перебувати в лістингу на фондовій біржі за межами України (вимоги цього підпункту не поширюються на випадки залучення уповноваженими банками коштів у вигляді кредиту/позики на умовах субординованого боргу).

2. Резидент-позичальник здійснює перерахування коштів в іноземній валюті на користь нерезидента-кредитора за операціями, зазначеними в пункті 1 цієї постанови, після реєстрації Національним банком України відповідних змін до Кредитного договору.

Пакет документів, що подається резидентом-позичальником (у тому числі уповноваженим банком-позичальником) до Національного банку України для реєстрації відповідних змін до Кредитного договору, має додатково містити такі відскановані копії:

Кредитного договору (зі змінами);

додаткового договору (додаткової угоди), що передбачає пролонгацію строку погашення основного боргу (продовження строку залучення субординованого боргу) за Кредитним договором;

документів, що підтверджують фінансування кредиту/позики за рахунок коштів, отриманих від розміщення Цінних паперів, а також перебування Цінних паперів у лістингу на фондових біржах за межами України (подання цих документів не вимагається в разі залучення уповноваженими банками коштів на умовах субординованого боргу);

інших документів, що стосуються реалізації Кредитного договору (за потреби).

Документи, які складені іноземною мовою, мають бути перекладені на українську мову (правильність перекладу засвідчується нотаріально). Не перекладаються на українську мову документи, що складені російською мовою, а також ті, що складені іншою іноземною мовою з одночасним наведенням їх тексту українською (російською) мовою.

3. Дозволити територіальним управлінням Національного банку України здійснювати реєстрацію змін до Кредитних договорів, що стосуються операцій, зазначених у пункті 1 цієї постанови, у загальному порядку з урахуванням особливостей, установлених цією постановою.

4. На час дії цієї постанови інші нормативно-правові акти Національного банку України діють у частині, що не суперечить вимогам цієї постанови.

5. Департаменту відкритих ринків (Пономаренко С.В.) довести зміст цієї постанови до відома банків України для використання в роботі, а банкам України - до відома їх клієнтів.

6. Постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її офіційного опублікування.

Голова

В.О. Гонтарева



Інші НПА

Наказ МОН №579 від 28.05.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Міністерства України у справах науки і технологій, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України від 28 січня 1997 року № 17/7/50 Наказ Мін'юст №1000/5 від 18.06.2015 Про затвердження Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях Постанова Центрвиборчком №95 від 24.06.2015 Про відмову в реєстрації кандидата в народні депутати України Березенка С.Л. в одномандатному виборчому окрузі № 205 на проміжних виборах народного депутата України 26 липня 2015 року Постанова Центрвиборчком №96 від 24.06.2015 Про реєстрацію довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в одномандатному виборчому окрузі № 205 на проміжних виборах народного депутата України 26 липня 2015 року Постанова Центрвиборчком №98 від 26.06.2015 Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 205 на проміжних виборах народного депутата України 26 липня 2015 року Постанова Центрвиборчком №99 від 26.06.2015 Про відмову в реєстрації кандидата в народні депутати України Попова О.Ю. в одномандатному виборчому окрузі № 205 на проміжних виборах народного депутата України 26 липня 2015 року Постанова Центрвиборчком №103 від 26.06.2015 Про відмову в реєстрації довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 205 Мікаца О.М. на проміжних виборах народного депутата України 26 липня 2015 року Постанова Центрвиборчком №105 від 26.06.2015 Про нагородження Почесною грамотою Центральної виборчої комісії Постанова Центрвиборчком №106 від 26.06.2015 Про відзначення Подякою Центральної виборчої комісії Закон України ВРУ №325 від 09.04.2015 Про внесення змін до Закону України Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів щодо тимчасової заборони експорту лісоматеріалів у необробленому вигляді